Naturhalsan-1400x600

Center för
HÄLSA-KULTUR-UTBILDNING

Företaget grundades 1996 och arbetar idag i ett team med flera terapeuter, lärare och föredragshållare. Här i Göinge har den naturmedicinska traditionen hållits levande bland kloka gubbar och gummor in i våra dagar. Djupa skogar, sjöar, ett rikt naturliv, småföretagaranda och hantverket är kännetecken för bygden. Den vackra naturen, tystnaden, vindens sus, fågelsång eller en uggla som hoar i natten är helande för själen. Detta i kombination med gammal visdom, sunt bondförnuft och moderna studier och metoder inom naturmedicinen ger mycket goda förutsättningar för att finna naturliga vägar till hälsa och välbefinnande.

Vägbeskrivning

Gamlarp 1208A, Glimåkra GPS: Latitud: 56.340111 | Longitud: 14.167775. Söderifrån: väg 119 genom Glimåkra mot Lönsboda, Tingsryd. 1km utanför samhället, tag vänster in på grusväg vid skylt Gamlarp 3. Följ skyltar Naturhälsan. Norrifrån: Från Osby tag väg 15 mot Karlshamn. I Boalt ta höger mot Glimåkra. Sväng vänster mot Östaröd, följ grusväg 2km till skylt Naturhälsan.

Våra medarbetare

Ann Jönsson
VD, Megineterapeut & akupunktör

Ida Johansson

Megineterapeut

Bosse Jönsson
Administratör & Vaktmästare

Linnea Jönsson
Megineterapeut & Styrelseledamot NMA AB

Daniel Jönsson
Biodlare & Styrelseledamot NMA AB

Vår historia

Grundaren till företaget Naturhälsan i Göinge är Ann Jönsson. Företaget startades 1996 ur hennes längtan att sprida och bära vidare naturmedicinen som den gåva till mänskligheten den är. Det var inte självklart att starta upp ett företag mitt i ute i skogen men den inre vissheten om att tiden skulle ”hinna ikapp” var större än rädslan för att misslyckas. Med facit i hand var det helt rätt och tiden var mogen. Under åren som gått har intresset för naturliga vägar till hälsa, friskvård och naturmedicin formligen exploderat. Naturmedicinen är ju så mycket mer än endast örtmedicin. Den är läran om livet och om livets och hälsans processer. Det är en livsstil, en livsfilosofi och att det skulle vara ett ”grönt företag” var en självklarhet. Allt började i enkelhet hemma i Anns bostad i källarvåningen. Den inreddes till en mottagning med väntrum, butik och behandlingsrum. Många var nyfikna och ville komma på besök för att se och lära vad naturmedicinen egentligen var och för att kunna ta emot alla besöken inköptes en Te-Pe, nog den första Te-pe Göingebygden någonsin haft. Här kunde människor samlas sittande i en cirkel runt den smattrande elden i mitten. De fick höra berättelser om naturläkekonsten och stämningsfulla sånger. I denna Te-pe kunde man uppleva naturen under magiska kvällar i månsken med ugglan hoande och räven skällande utanför tältduken.

Besöksantalet ökade rejält både de som ville ha behandlingar men också turister och bussresor som ville ha ett en kulturupplevelse. Detta krävde nya lokaler för att kunna ta emot alla som ville komma. Det behövdes också mer personal i samband med alla besök och verksamheten utvecklades. Det var också många som ville lära mer om naturliga vägar till hälsa och det kom hela tiden påtryckningar om kurser, föredrag och intresset för naturmedicinen var väckt.

År 2004 startades skolan Naturmedicinska Akademin. Då började den genom att vi hyrde in skolverksamheten i bygdegårdar runt omkring. Vi sökte med ljus och lykta efter egna lokaler och så en dag fanns de där, mitt framför näsan. Den vackra plats som kallas Gastabacken har alltid lockat till sig folk. Redan på bronsåldern samlades man här för sin kult. Den gamla Ryavägen går utanför husen och skolbarnen som gick i skolan i Östaröd gick till backen på sina utflykter. Dock med en skräckblandad förtjusning då ordet Gastabacken antydde att där kunde det spöka. Äldre i bygden har berättat att de manades att gå tyst över backen och de tog därför alltid av sig trätofflorna för att kunna smyga fram. Vi som verkar här är nog sams med övriga osynliga och synliga invånare på backen då vi aldrig märkt något annat än en kärleksfull fridfullhet vila runt husknutarna.

Gastabacken lockade och 2006 byggde vi egna och nya lokaler där med ett gammalt hus som stomme och grund. Här fanns nu utrymme och möjligheter att anställa fler terapeuter och ta emot besökare för både behandlingar, skolverksamhet och kulturevenemang. Att inbjuda till möjligheten att njuta av tystnaden, naturen, grönkraften på sommarhalvåret eller kanske sitta i månskenet en vinternatt och njuta av stjärnhimmeln skapades på olika sätt. Ett av sätten var att bygga ett skogs-spa med badtunna och vedeldad bastu. Ett annat var att med de stora stenar som kom upp ur jorden vid byggnationerna skapa en helig plats, en stenring där friden råder.

Företaget växte och behoven av ytterligare lokaler löstes genom byggandet av vårt långhus år 2012. Här bor husdjuren och här finns även plats att ha sommarens skogskafé, julmarknad och andra aktiviteter i den vackra vikingatida inspirerade ladan. En amfiteater har skapats för att under sköna sommarkvällar kunna sitta under ekarna, lyssna på musik och underhållning av olika slag. Företagets tre ben med hälsa, utbildning och  kultur var på plats och år 2013 bildades Naturmedicinska Akademin i Göinge AB.

Vi lever i nuet men har sikte på framtiden. Naturmedicin, hälsa och friskvård är idag etablerat i samhället. Vi var tidiga och därför har vi idag en erfarenhet som vi är stolta över. Att bära denna fackla vidare in i framtiden genom alla elever som utbildat sig, genom de nöjda kunder som funnit vägar till helande och genom den läkekraft som finns i naturläkekonsten är ett hedersamt uppdrag. Vi fortsätter att följa, verka och inspirera i den anda och vision som fanns från starten.

Våra lokaler

Våra lokaler är både nya och gamla. Vissa delar är helt nybyggda medan andra delar vilar på urgamla stenmurar. Detta ger en speciell atmosfär. Byggnaderna är mysiga och hemtrevliga och har sin egen speciella stil. Vi har byggt med mycket trä och naturmaterial. Taket på verandan är av ett material som neutraliserar skadliga kväveoxider i luften med hjälp av solljus.

Huvudbyggnad
Nybyggnad och renovering år 2006. I byggnadens storstuga har vi samlingssal med öppen spis. I källaren i det gamla stallet finns fina stenmurar till väggar och de har en väldigt gammal historia att berätta.

Behandlingsrum
Vi har också fräscha behandlingsrum där det råder diskretion och stillhet.

Villa California
Bredvid huvudbyggnaden ligger Villa California. Huset byggdes i början av 1900 talet som ett undantagshus av en man som kallades ”Brava-Sven” då han kommit hem från en lång vistelse i Amerika,därav namnet på huset. Här bodde även Mor Brita fram till sin död 2010.Hennes två huskatter Maja och Isis bor fortfarande kvar och är numera allas kelfavoriter. Vi har bland annat vårt kontor i huset med en ljuvlig utsikt över hagar med gamla fornlämningarna där både hästar och små rådjur går och betar.

Övernattning
Möjlighet till enkel övernattning för våra gäster finns i rum och på sovloft och sovsal.

Långhuset 

Vårt vikingainspirerade långhus med de två drakarna på taket är en byggnad med många olika funktioner. I ena delen har vi skapat en storsamlings/utställningslokal som en vacker och stämningsfull lada. Andra delen är ett stall där alla husdjuren bor.

Eldhuset

Här kan vi samlas runt elden i alla väder. En plats för samvaro, storytelling, trumsresor, festligheter.

Trägården

I vår trädgård finns det härliga blomster och örter. Det är en gammaldags trädgård som är uppbyggd av bondmoran och örtagumman Mor Brita som bodde här innan Naturhälsan flyttade hit. Mor Brita hade ”gröna fingrar” och allt levde och växte runt henne. Hon älskade blommor och djur och trädgården och backen runt var alltid fylld av små gäster. Förutom hennes två katter var där fjärilar, humlor, bin, fåglar i massor och ibland kom rådjuren och räven för att få sig en smakbit vid fågelbordet. Skatparet bygger fortfarande i Linden och vildsvinen bökar i ekbacken om vinternätterna. Brita var vän med dem alla. Vi försöker att förvalta trädgården på bästa sätt i Britas anda. Här råder en mångfald av olika växter. I blomsterlandet finns farmors pioner, stormhatt, nattviol, liljor, rölleka, johannesört, rosor och akleja. I örtgården finns det timjan, lavendel, salvia, malva, humle och mycket mer. På ängen finns vilda blomster såsom johannesört, rölleka, vitklöver och rödklöver, backsippa, gullviva och flera olika sorters gräs. På våren lyser ekbacken av vitsippor, blåsippa och gulsippa. Träden på backen är Ek, Lind, Lönn, Rönn, Bok, Sälg, Vildapel, Hägg, Enbuskar och Hassel. Idag är skogsträdgården högsta mode ,då det gäller att ha en biologisk mångfald som lockar bin,fjärilar och andra insekter. Ingenting i trädgården besprutas utan allt finner som plats. Permakultur är sen senaste trenden inom odling och varje spadtag eller frösådd går åt detta håll. vi tar tillvara gödsel, trädgårdsavfallet och bygger jord.

Medicinalväxter i vår egen trädgård.
Vi älskar mångfalden och varje växt har sin egen berättelse. Gamla farmor neg för ”Fru Hylle” som var Frejas träd, en stor läkeväxt genom tiderna som förr fanns på nästan varje gård i bygden.

Besök oss!
Vandra i de natursköna omgivningarna eller bara sitt under ett träd på en bänk och ta in naturens skönhet.

Biodling
Med vår egen biodling blir det också mycket pollinering då de små vännerna jobbar på under sommaren. Binas värld är spännande och livsviktig för vår existens på jorden. Gynna bina där du bor genom att köpa Svensk honung.

Lantraser
Runt oss i hagarna betar hästar och våra Göingegetter som är en gammal lantras. Åsbohönsen är även de en gammal lantras och tuppen har koll på tiden och gal när det är dags att vakna på morgonen .

Vårt miljöansvar

För oss!
Vi har en personalpolicy som bygger på att ta tillvara varje människas unika förmåga, kraft och kapacitet. Vår personal arbetar fritt och självständigt med stora möjligheter att påverka sitt arbete och verksamheten och ta ansvar för detta. I den härliga miljön är stress ett minimum och arbetstiden regleras så att det alltid blir en god kvalité på de behandlingar som ges och övriga tjänster. Personalen ges stort utrymme för ledighet med vila, återhämtning, egen behandling samt handledning och vidareutbildning.

Ett grönt företag!
Verksamheten bedrivs i en miljövänlig anda med hänsyn till Moder jord. Vi satsar på KRAV märkt och ekologiskt , naturmaterial i byggnader och inredning. Här finns alltid miljöhänsyn med som en del vid varje beslut som rör verksamheten. Vi passar också på att öka miljömedvetenheten hos våra besökare genom små tips om köra varsamt och ”akta grodorna” på vägen . Spara energi tips , EKO- mat, Miljöinformerande litteratur i väntrummet.