• Välkommen till vårt Meginecenter

Blogg

Något på hjärtat

Detta är en blogg med små texter, funderingar och annat smått & gott mellan himmel och jord.

Arkiv

Associala media


Hela eller halva möten!
När jag först hörde talas om ”sociala media” var jag lite på tvären men när jag väl gick med så sögs jag in i en värld fylld av nya möjligheter. Det var också väldigt lätt att fastna i detta ”skärmliv” och därmed bli avskärmad från det verkliga livet. Det finns såklart både fram och baksidor med detta som med det mesta annat vi människor har uppfunnit. Men en sak jag märkt är att mötena på sociala media är bara halva och inte hela. Sociala media kan därför även bli a-sociala. Att kommunicera är komplext och kräver många olika parametrar för att bli förstådd. Vårt kroppsspråk och vårt ansiktsuttryck står för den största delen av kommunikationen. Tonlägets och melodins nyanser hjälper oss också med det vi vill förmedla. En annan sak vi kommunicerar med är den energi som vi utstrålar. Vårt utseende och vår klädsel sänder signaler. Till och med lukter finns med i vår kommunikation. Det finns en alltså massa viktiga ingredienser i en god kommunikation och i ett helt möte. Dessa finns inte när vi bara skriver några rader eller lägger upp ett foto.
Jag har förmånen att i min vardag möta massor av människor och jag älskar alla dessa möten som är äkta och på riktigt. Att möta en vän, ge någon en kram, se varandra i ögonen och vara sanna i mötet är viktigt för mig. Att möta mina patienter, klienter, kunder och publik i ett helt möte är också avgörande för hur kvalitén i mötet blir. I goda relationer ger vi varandra kraft, bekräftelse och empati. Detta beteende är inte självklart. Det är något vi måste börja öva redan som små barn och anknytningsprocessen är det första steget in i det sociala samspelet. Därför är det inte hälsosamt när vi stirrar in i mobilen istället för att samtala och se varandra. På sociala media syns bara vissa utvalda delar av oss och det kan fejkas på ett sätt som inte det äkta mötet kan lika lätt. Mediamöten är därför i bästa fall bara halva, många parametrar saknas. Det kan bli lurigt och ge grund för missförstånd. Trots glada och ledsna Emoji´s blir kommunikationen försvagad och den kan aldrig ersätta det äkta hela mötet människor emellan. I det äkta mötet kan vi inte avfärda någon och undvika en konfrontation genom att trycka på en knapp eller lika lätt förvandlas till arga troll. Vi kan heller inte dölja känslorna eller den sanna energin bakom orden. Ögonen är själens spegel och de sänder djupa budskap till de vi talar med. På ett omedvetet plan snappar vi upp alla delar i det hela mötet och får mycket mer information än det som egentligen sägs verbalt. Är det sant eller falskt det som sägs och vad skapar det för resonans.
Nu när vi ”frossat” ett antal år i detta nya är det kanske dags att vi börjar bruka media på ett mera sunt sätt. Vi mår väl av att umgås med andra människor och det är också mycket viktigt för vår hälsa. Vi växer och utvecklas av att våga se varandra i ögonen, säga våra åsikter och uttrycka våra känslor och behov. Vi visar med vårt kroppsspråk vad vi menar bortom orden och då kan vi också lättare mötas av medkänsla, kärlek och äkta vänskap. Vi kanske ska bli bättre på att säga till varandra när vi möts på riktigt att ”jag gillar dig” eller” jag gillar det du gör” istället för bara tummen upp på Facebook. Jag tror vi behöver fler äkta, verkliga och sanna möten människor emellan. Jag tror till och med på sikt att det kan vara livsviktigt och mycket hälsosamt.
Ann Jönsson

Läs mer


Hälsa är en process!

Hälsa är en process!

Hälsa är en process!
En dag i butiken.
– Har du något piller som kan hjälpa mig?
– Med vad?
– Med allt? Kan jag få en burk piller som fixar mitt liv?

Läs mer


Mörkare tider

Mörkare tider

Det blir allt lite tyngre att stiga upp på morgonen när det är mörkt och kallt. Inget annat är att vänta för oss nordbor nu ett antal månader framöver. En del gillar hösten, vintern och mörkret medan andra ogillar årstiden och blir tröttare och låga i humöret. Vilket det än är för dig så är det ändå extra viktigt att fylla på med kraft och energi så gott det går.

Läs mer


Anns berättelse

Anns berättelse

I djupa Göingeskogen växte jag upp, omgiven av natur och djur. Här fanns närheten till örterna på ängarna och odlingarna i grönsakslandet och örtagården. Här levde jag med upplevelsen av stilla solnedgångar, månens sken och den glimmande stjärnhimmeln. Lyssnande till koltrastens vårsång, ugglans hoande i natten och njutande av den värmande Sunna vid sjökanten. Här har många av mina förlevande vandrat, spårade genom släktforskning långt bak till 1500-talet. Jag har funnit både snapphanar och snapphonor i släkten. Vem vet kanske har de levt här ännu längre tillbaka som de ur-göingar som vilar i de gravhögar från bronsåldern som finns utanför husknuten.

Läs mer

  • Bakgrund Skog
error: Innehållet är skyddat!!